Bureaustoel instellen

Een goede bureaustoel is erg belangrijk, maar misschien nog wel belangrijker is het correct instellen van de bureaustoel. Slecht zitten leidt immers tot lichamelijke klachten. Denk aan rugklachten, schouderklachten of nekklachten. Hieronder lees je hoe je een bureaustoel correct instelt, om gezond en comfortabel te zitten.

Bureaustoel-Sedus-SeDo

Zitgedeelte

  • Stel de zithoogte van de bureaustoel zo in, dat je bovenbenen horizontaal zijn en je voeten plat op de grond. Hanteer hierbij een hoek van 90 / 95 graden tussen de boven- en onderbenen. Een optimale zithoogte  hanteer je wanneer de bovenbenen gelijkmatig worden ondersteund en een hoek van 90 tot 95 graden maken met de onderbenen.
  • Kun je de zitdiepte instellen, houdt dan rekening met de lengte van je bovenbenen. Je knieholten moeten vrij zijn om afgeknelde bloedvaten en zenuwen te voorkomen. Vuistregel is dat er een gebalde vuist past tussen de voorzijde van de zitting en de knieholte. Ga hierbij achterin de stoel zitten. Een te diepe zitting veroorzaakt altijd onderuitzakken.

Armleggers

  • De armen moeten goed ondersteund worden en rusten op de armleggers. Wanneer armleggers te laag of te hoog staan, heb je grote kans op schouderklachten. Stel de armleggers zo in dat je met de armen een hoek van 90 graden maakt. Je houding moet comfortabel en ontspannen aanvoelen, zonder dat je schouders omhoog worden geduwd.
  • Kun je de armleggers ook in breedte verstellen, stel deze dan dicht bij je lichaam, zodat je ellebogen dicht bij het lichaam gehouden kunnen worden.
  • De hoogte van het bureau moet gelijk zijn aan de hoogte van de armleggers. Pas eventueel de hoogte van het bureaublad aan.

Ergonomisch-advies-Twente
Bureaustoel-Alisa-achter

Rugleuning

  • Je wervelkolom heeft een licht gebogen s-vorm. De kromming in de rugleuning moet goed aansluiten bij de natuurlijke holte van de rug. Zorg dat de bolling van de rugleuning de lage rug ondersteund. Heeft de stoel een lendensteun/lumbaalsteun dan stel deze zodanig in dat je onderrug (de holte van je rug) voldoende ondersteuning heeft.
  • Stel de rugleuning altijd in op dynamisch. Zo zit je actief. Heeft de bureaustoel een gewichtsinstelling, zorg er dan voor dat je deze dusdanig instelt dat je voldoende tegendruk van de rugleuning krijgt. Deze gewichtsinstelling zorgt dat de rug synchroon meebeweegt. De rugleuning moet je volgen als je beweegt, zonder dat je hiervoor extra kracht hoeft te zetten.

Hulp bij het instellen van de bureaustoel?

Wil je hulp bij het instellen van bureaustoelen? Neem gerust contact op, wij helpen je graag! Bel 0541 700 285 of vul onderstaand formulier in.

Thomas Koopman

Adviseur Demasko
0622165093
Thomas@demasko.nl

Jorno Masselink

Adviseur Demasko
0612606308
Jorno@demasko.nl