ergonomisch-werken-bureaustoel

Een gezonde werkplek

Veel verschillende onderzoeken tonen aan dat medewerkers te veel zitten en te weinig bewegen. Zo zitten we als gemiddelde Nederlander al 8,7 uur per dag (Bron: Leefstijlmonitor 2015). Dat te bedenken dat dit gemiddelde inclusief de beroepen zijn die nauwelijks zitten voor hun werk.

Het gemiddeld aantal zituren van kantoor werkend Nederland is dus nog veel hoger. Ga maar eens na bij jezelf: tijdens het ontbijt, in de auto na je werk, op je werk, tijdens het avondeten en ’s avonds voor de tv. Voordat je het weet zit je langer dan 11 uur per dag en beweeg je ook nog eens te weinig. Ons zitgedrag is ongezond.

Waarom een gezonde werkplek?

Een gezonde werkplek is van reuze belang. Om maar een aantal lichamelijke klachten ten gevolge van een ongezonde werkplek te noemen: RSI-klachten, rugklachten, diabetes en meer. Medewerkers met een gezonde werkplek zitten beter in hun vel en zijn daardoor productiever. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken.

Niet alleen bij medewerkers die zich door lichamelijke klachten regelmatig ziek melden wil je een gezonde werkplek creëren, maar ook bij de kantoormedewerkers die dat niet doen. Want ook daar valt (juist) veel winst te behalen. Denk bijvoorbeeld aan de collega met nekklachten, die zich nog te goed voelt om zich ziek te melden. Zonder deze klachten zullen ze veel productiever zijn. Bovendien komt dit ten goede van het werkplezier!

RSI-arm-polsklachten

Een aantal onderzoekresultaten op rij:

  • Uit onderzoek van de Universiteit Twente (2017) blijkt dat je tot 12% presenteert door minder te gaan zitten en meer te bewegen
  • In hetzelfde onderzoek bleek dat 71% zich gezonder voelde en 65% energieker door minder te zitten en meer te bewegen
  • Met twee beeldschermen in de juiste hoogte kan met sommige functies 16% efficiënter gewerkt worden en 33% minder fouten worden gemaakt

Top 3 beroepsziekten:

  1. Repetitive Strain Injury (RSI-klachten)
  2. Aspecifieke lage rugpijn
  3. Tenniselleboog

(Bron: NCvB, 2016)

Gezonde werkplekken leveren dus veel op!

Op het gebied van productiviteit en gezondheid valt er dus veel te winnen. Een goede houding en het bewustzijn van de risico’s is stap één. Een tweede stap kan gezet worden door het investeren in gezonde en ergonomische werkplekken. Hiermee voorkom je niet alleen lichamelijke klachten, maar verhoog je ook de productiviteit.

Vraag ons gerust om advies wat we voor jouw kantoor kunnen betekenen. Wij helpen je graag!

Bel ons via 0541 700 285 of vul onderstaande gegevens in. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Thomas Koopman

Adviseur
0622165093
Thomas@demasko.nl

Jorno Masselink

Adviseur
0612606308
Jorno@demasko.nl