ergonomisch-werken-bureaustoel

Een gezonde werkplek

Een gezonde werkplek zorgt voor een goede gezondheid en hogere productiviteit bij medewerkers, maar zorgt ook voor een prettige werksfeer. Veel bedrijven erkennen gelukkig het belang. Een zieke werknemer heeft immers niemand baat bij. En wist je dat een zieke werknemer zo’n 410 euro per dag kost? (Bron: MKBservicedesk).

Veel verzuim komt door griep, maar ook door fysieke klachten. Denk hierbij aan rugklachten, nekklachten maar bijvoorbeeld ook RSI-klachten. Wanneer medewerkers klachten hebben, gaat dat natuurlijk ten koste van de productiviteit. En dan hebben we nog niet eens gesproken over het verzuim.

Bedrijven die zich inspannen voor een goede werkplek profiteren van een betrokken medewerker, een lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit.

Veel klachten op de werkvloer

Nederlanders zitten veel te veel en bewegen weinig. Een gemiddelde kantoormedewerker in Nederland zit zo’n 11 uur per dag!  Ga maar eens na bij jezelf: tijdens het ontbijt, in de auto na je werk, op je werk, tijdens het avondeten en ’s avonds voor de tv. En dat is ongezond voor je bewegingsapparaat. Niet voor niets wordt het zitten het nieuwe roken genoemd.

Beroepsziekten als RSI-klachten zijn er nog steeds. Het computergebruik is door de digitalisering alleen nog maar meer geworden. 3,2 miljoen werkende Nederlanders hebben wel eens te maken gehad met RSI-klachten.

Ook klachten als nekpijn, schouderpijn en hoofdpijn komen regelmatig voor ter verwijten aan een slechte werkplek.

Bureaustoel-rugpijn

Een aantal onderzoekresultaten op rij:

  • Uit onderzoek van de Universiteit Twente (2017) blijkt dat je tot 12% presteert door minder te gaan zitten en meer te bewegen
  • In hetzelfde onderzoek bleek dat 71% zich gezonder voelde en 65% energieker door minder te zitten en meer te bewegen
  • Met twee beeldschermen in de juiste hoogte kan met sommige functies 16% efficiënter gewerkt worden en 33% minder fouten worden gemaakt

Top 3 beroepsziekten:

  1. Repetitive Strain Injury (RSI-klachten)
  2. Aspecifieke lage rugpijn
  3. Tenniselleboog

(Bron: NCvB, 2016)

RSI-arm-polsklachten

Waarom een gezonde werkplek?

Een gezonde werkplek is van reuze belang. Medewerkers met een gezonde werkplek zitten beter in hun vel en zijn daardoor productiever. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken.

Niet alleen bij medewerkers die zich door lichamelijke klachten regelmatig ziek melden, wil je een gezonde werkplek creëren. Ook bij de kantoormedewerkers die dat niet doen. Want ook daar valt (juist) veel winst te behalen. Denk bijvoorbeeld aan de collega met nekklachten, die zich nog te goed voelt om zich ziek te melden. Zonder deze klachten zullen ze veel productiever zijn. Bovendien komt dit ten goede van het werkplezier!

Wat moet ik doen om een gezonde werkplek te creëren?

Medewerkers moeten zich bewust worden van de houding achter de werkplek. Dat is al de eerste stap. De volgende stap is het investeren in een goede werkplek. Een werkplek moet namelijk geschikt zijn voor de gebruiker. Een bureau dat is ingesteld op een kleinere medewerker kan natuurlijk nooit geschikt zijn voor een groter persoon.

Wij adviseren altijd een werkplekonderzoek te laten uitvoeren. Hierbij wordt gecontroleerd of de juiste middelen geschikt zijn voor de persoon en of deze juist ingesteld zijn. Er wordt rekening gehouden met eventuele lichamelijke klachten en gekeken naar de werkomgeving. Uiteindelijk krijg je hiervan een rapportage.

ergonomisch-werken-bureaustoel

Vraag ons gerust om advies!

Vraag ons gerust om advies wat we voor jouw kantoor kunnen betekenen. Wij komen graag op locatie om het kantoor te bekijken en adviseren wat de mogelijkheden zijn. Dat doen we gratis en vrijblijvend!

Bel ons via 0541 700 285 of vul onderstaande gegevens in. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met je op!

Thomas Koopman

Adviseur
0622165093
Thomas@demasko.nl

Jorno Masselink

Adviseur
0612606308
Jorno@demasko.nl