Ri&E: Risico Inventarisatie en Evaluatie
Als werknemer loop je natuurlijk risico’s. Denk aan het personeel of aan het materiaal waarmee gewerkt wordt. Een ongeval zit in een klein hoekje. Als werkgever zijnde ben je verplicht om de gezondheid en veiligheid te bevorderen.
Als bedrijf met personeel ben je verplicht om het werk te laten inventariseren of én hoe het werk gevaarlijk of zelfs ongezond kan zijn voor medewerkers. Dit moet je schriftelijk laten vastleggen. Een RI&E is eigenlijk een lijst met alle risico’s in een bedrijf en een plan voor het oplossen ervan. Een RI&E is in het leven geroepen om ongevallen, brand, schade en verzuim zoveel mogelijk te voorkomen.
RI&E verplicht voor mij of niet?
De overheid heeft de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie via de Arbowet verplicht gesteld voor alle ondernemers met personeel.
- Bedrijven met minder dan 40 uur personeel in dienst moeten wel een RI&E opstellen, maar hoeft deze niet te laten toetsen.
- Bedrijven met maximaal 25 werknemers in dienst kunnen via rie.nl bekijken of er een erkend RI&E instrument beschikbaar is. Is dat het geval, dan hoeft de RI&E niet getoetst te worden.
- Heb je meer dan 25 werknemers in dienst? Dan is het verplicht om een RI&E op te stellen en deze te laten toetsen door een gecertificeerde partij.
Dit wordt gecontroleerd door de Inspectie SZW. Voldoe je niet aan het RI&E, dan kan zelfs een boete het gevolg zijn.
De voordelen van een RI&E:
- Je hebt inzicht in alle risico’s op de werkvloer
- Bewustwording en het managen van de arbeidsrisico’s
- Het verlagen van het verzuim en ongevallen en het verhogen van de productiviteit
- Je voorkomt mogelijke boetes van de inspectie SZW als de zaken niet op orde zijn
De preventiemedewerker
De preventiemedewerker
Iedere werkgever is verplicht om één of meerdere preventiemedewerkers aan te stellen. Deze persoon houdt zich bezig met de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Bij bedrijven met minder dan 25 werknemers mag de werkgever zelf ook de preventiemedewerker zijn.
De verplichte taken van een preventiemedewerker:
- Het opstellen of meewerken aan een RI&E
- Meewerken aan de uitvoering van de acties uit het plan van aanpak
- Het adviseren aan de directie of de ondernemingsraad voor de juiste arbeidsomstandigheden
- Het samenwerken met een bedrijfsarts of arbodienst
Aan de slag met RI&E
- Stap 1: Inventarisatie
De eerste stap is het maken van een lijst van alle mogelijke risico’s in het bedrijf. Dit kun je zelf op stellen, maar je kunt ook gebruik maken van de RI&E instrumenten op rie.nl - Stap 2: Evaluatie
Als alle risico’s in een lijst staan, maak je een evaluatie. Hierin bekijk je hoe groot de risico’s zijn. Ook hier zijn digitale instrumenten voor beschikbaar op www.rie.nl
- Stap 3: Plan van aanpak
In stap 3 stel je een plan van aanpak op. Je geeft aan welke maatregelen je gaat uitvoeren om de risico’s op te lossen. Wie doet wat, en wanneer?
- Stap 4: Toetsing
Nadat je een lijst hebt gemaakt en een plan van aanpak hebt gemaakt moet je de RI&E laten toetsen. Je hoeft je RI&E niet te laten toetsen wanneer je gebruik hebt gemaakt van een erkend RI&E instrument en wanneer het bedrijf minder dan 25 werknemers in dienst heeft. - Stap 5: Uitvoering
Met alleen het opstellen van een plan en het laten toetsen van de RI&E heb je natuurlijk nog niets veranderd aan de veiligheid en gezondheid in het bedrijf. Tijd om aan de slag te gaan!
Heb je hulp nodig met Risico-Inventarisatie en -Evaluatie ?
Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag en werken samen met erkende partijen die je kunnen helpen met de RI&E. Ook kunnen zij de RI&E toetsen en je op weg helpen met het instrueren van een preventiemedewerker.
Natuurlijk hebben wij de oplossingen om verzuim te voorkomen en lichamelijke klachten op kantoor terug te dringen. Op deze manier bedienen we onze klanten in Twente, de Achterhoek en ver daarbuiten! Bel 0541 700 285 of vul onderstaande formulier in.