Zitten op kantoor

Een gemiddelde Nederlander zit zo’n 8,7 uur per dag. Een kantoormedewerker brengt de dag zelfs 12 uur per dag zittend door. Aan de eettafel, in de auto, op kantoor.. Nederlanders zitten het meest van alle Europeanen en komen nauwelijks nog uit de luie stoel of van de bank. En dat is ongezond. Erg ongezond..

'Zitten is het nieuwe roken'

Hoogleraren, artsen, fysiotherapeuten en onderzoeksbureaus luiden de noodklok: Zitten is ongezond en de gevolgen worden onderschat. Recentelijk onderzoek wijst uit dat zitten leidt tot diabetes, depressies en kanker. Zitten is dan ook tot modern arbeidsrisico verklaard.

Veel zitten wordt door veel wetenschappelijke onderzoeken in verband gebracht met overgewicht, hartfalen, diabetes, kanker en kan er zelfs toe leiden dat je eerder dood gaat. Te lang zitten wordt om deze redenen in dezelfde gevarencategorie geschaard als roken. Vandaar ook de term: ‘Zitten is het nieuwe roken’.

Mensen zijn niet gemaakt om zolang te gaan zitten. Zitten is alleen bedoeld om het lichaam even een rustmoment te geven. We zijn namelijk gemaakt om te bewegen. Maar wat meer verontrustend is: de negatieve effecten van zitten, zijn niet op te heffen door een half uur per dag te bewegen. Na werktijd een half uur sporten is dus niet voldoende!

Zittend-vergaderen-of-staand-vergaderen
Zittend-vergaderen-vs-staand-vergaderen

Wat zijn de gevolgen van te lang zitten?

Als we langdurig zitten, heeft dit een negatief effect op onze stofwisseling. Door langdurige inactiviteit komt de stofwisseling bijna tot stilstand. Dit heeft consequenties voor bloedsuikers, insulineniveaus en plasmavetten in het bloed. Suikers dat niet wordt gebruikt door spieren, worden omgezet in vet. Ook wordt ons zitgedrag geassocieerd met een hoge bloedruk en hoog cholesterol.  Door het vele zitten heb je dus meer kans op hart-en vaatziekten en diabetes.

Op lange termijn heeft langdurig zitten een nadelig effect op onze lichaam én geest. Zo zou er meer kans zijn op bepaalde soorten kanker, depressie en nier- en leverproblemen. Onderzoek van de universiteit in Australië wijst uit dat iemand die meer dan 11 uur per dag zit, 40 procent meer kans heeft op een vroegtijdige dood.

Zitgedrag heeft ook invloed op het bewegingsapparaat

Langdurig zitgedrag kan al op korte termijn voor klachten zorgen aan spieren, pezen en gewrichten. Zo gebruik je de beenspieren, de grootste spieren van je lichaam, nauwelijks als je zit. Te lang zitten geeft extra druk op de ruggengraat en spieren, vooral als we dan ook nog verkeerd zitten. Dit kan voor nek-, schouder- en rugklachten zorgen.

Zitten is dan ook één van de slechtste houdingen voor onze rug. Er komt namelijk veel belasting te staan op je onderrug. De kans op rugklachten wordt dus aanzienlijk vergroot.

Bureaustoel-rugpijn
Lopen-in-plaats-van-mailen

De oplossing is simpel: kom in beweging!

Door te bewegen voel je je fitter. Je spieren en botten worden sterker en je conditie wordt beter. Je verlaagt de kans op gezondheidsrisico’s en je bent productiever.

Wat kan ik zelf doen?
Op de werkvloer kun je zelf al veel dingen doen om veel zitten te voorkomen. Kom vaker van je bureau vandaan om je benen te strekken. Haal je eigen koffie, loop zelf naar de printer of loop eens naar een collega in plaats van te mailen of te bellen. Loop tijdens de lunch altijd een rondje in plaats van in de kantine te zitten. Dit is al een goed begin!

Ergonomische hulpmiddelen op je werkplek

Als je echt meer wilt bewegen, adviseren we je ook naar ergonomische oplossingen te kijken. Zo kun je bijvoorbeeld veel winst behalen door zittend werken af te wisselen met staand werken.  Ga bijvoorbeeld eens staand vergaderen en ga eens staand telefoneren. Je kunt ook heel goed staand en zittend werken afwisselen met een bureau dat in hoogte verstelbaar is. Met een zit-sta bureau zorg je voor meer afwisseling van je houding.

Je rugspieren train je door een zit-sta kruk of een zitbal te gebruiken. Als je dan zit, zit je actiever. Dit is goed voor je bloedcirculatie en je voorkomt lichamelijke klachten.

Een bureaufiets kan ook voor meer beweging zorgen. Hierdoor blijf je toch meer in beweging, zonder dat je werkzaamheden hieronder leiden. Een deskbike stimuleert de doorbloeding en voorkomt daardoor vermoeidheid, lichamelijke klachten en zorgt voor een hogere productiviteit.

Vergadertafel-zit-sta-bari-duo

Staand vergaderen

Zit-sta-bureau-staand-werken

Zit-sta werkplek

Dynamisch-zitten-zadelkruk

Zit-sta kruk

Bureaufietsen-voor-meer-beweging-op-kantoor

Bureaufiets

Heb je vragen of wil je advies?

Wil je weten hoe je minder kunt zitten op kantoor en welke eventuele oplossingen uitkomst kunnen bieden? Wij helpen je graag met het comfortabel, productief en gezond werken van medewerkers op kantoor. Vraag ons dus gerust om advies. Wij helpen je graag!

Bel 0541 700 285 of vul onderstaand formulier in. Vervolgens nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Thomas Koopman

Adviseur
0622165093
Thomas@demasko.nl

Jorno Masselink

Adviseur
0612606308
Jorno@demasko.nl