RSI / KANS klachten

RSI-klachten, je hoort het regelmatig. Maar wat is nou RSI/KANS? Wat zijn de ontwikkelingen? Wat zijn de kenmerken en hoe kun je het verminderen of voorkomen? Je leest het hieronder.
RSI-arm-polsklachten

Wat is RSI / KANS?

De termen RSI en KANS worden vaak door elkaar gebruikt. KANS is de nieuwe naam voor RSI-klachten, maar de meest bekende term is RSI.

RSI is een verzamelnaam voor klachten aan handen, polsen, armen, schouders en/of de nek. Deze klachten worden veroorzaakt door repeterende bewegingen of een langdurige statische houding. Door overbelasting wordt de doorbloeding minder en gaan de spieren pijn doen. Doe je hier niets mee, dan kunnen er pijnlijke ontstekingen ontstaan of zenuwen bekneld raken.

Deze klachten doen zich het meest voor bij mensen met een kantoorbaan, maar ook bij andere beroepen waar vaak een herhalende beweging wordt gemaakt. Denk aan muzikanten, kappers en medewerkers aan de lopende band.

“Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks 340.000 tot 675.000 werknemers naar de dokter gaan met werk gerelateerde klachten aan arm, nek of schouder. RSI kost de maatschappij naar schatting 2 miljard euro per jaar (Bron: TNO).”

RSI-klachten-en-Smartphone

Wat zijn de ontwikkelingen in RSI?

De laatste jaren zijn mensen met RSI/KANS klachten toegenomen. Sterker nog: er ontwikkelt zich een nieuwe stroom aan RSI-klachten. Denk aan de kinderen die op groeien met tablets, mobiele telefoons en games. Denk ook aan de jongeren, waarbij de smartphone niet meer weg is te denken.

Daarnaast zien we een verandering in kantoorwerk. Waar vroeger kantoormedewerkers iets moesten versturen met de fax en vaak naar de printer of scanner liepen, kunnen kantoormedewerkers nu op hun werkplek blijven zitten. Bij veel kantoorberoepen is het daardoor in principe niet meer nodig om de stoel uit te komen.

Door de komst van snelle communicatiemiddelen verwachten we ook een snel antwoord retour. Met e-mail binnen een dag, via Social Media binnen enkele uren. Dit brengt een verhoogde werkdruk met zich mee, wat voor stress kan zorgen.

Gelukkig zijn er steeds meer hulpmiddelen om RSI-klachten te verminderen of te voorkomen.

Wat zijn de symptomen van RSI?

1. Beginnende klachten:

De beginfase van RSI is pijn en vermoeidheid in spieren en gewrichten die de repeterende bewegingen uitvoeren, zoals de pols of schouder. Je voelt je moe en delen van je lichaam kunnen wat doof aanvoelen. Je voelt wel degelijk de pijn bij het uitvoeren van de werkzaamheden, maar heb nog niet de behoefte om je werkzaamheden daardoor te stoppen. Na een periode van rust verdwijnen de klachten.

  • Lichte pijn en vermoeidheid
  • Klachten verdwijnen na rust
  • Nog geen invloed op werkzaamheden

RSI-klachten-nav-computerwerkzaamheden
RSI-nekklachten-Werkplekonderzoek

2. De volgende fase RSI-klachten

In de tweede fase blijven de klachten ook na een lange rustperiode aanhouden. Een avond of een weekend rust helpt niet meer. De pijn en vermoeidheid gaan gepaard met tintelingen en een slap gevoel. Ook zal er klachtverlies in je arm optreden. De klachten hebben duidelijk invloed op je werkprestaties. Ook na het werk houdt de pijn aan. Het gaat in deze fase meer moeite kosten om de klachten terug te dringen.

  • Invloed op de werkzaamheden
  • Ook na werkzaamheden pijn
  • Meer pijn, tintelingen, een slap gevoel of krachtverlies

3. Laatste fase; ernstige RSI-klachten

Het door de RSI aangetaste gewricht kan nauwelijks nog gebruikt worden. Je krijgt last van verlies van coördinatie, gevoel en kracht. De klachten zijn dag en nacht aanwezig en beïnvloeden de nachtrust. Werkzaamheden, maar ook hobby’s en het huishouden kunnen bijna niet meer worden uitgevoerd. Zelfs het oppakken van een glas water of een pen kan al zeer pijnlijk zijn. Deze klachten zijn moeilijk terug te dringen.

  • Werkzaamheden kunnen nauwelijks worden uitgevoerd
  • De klachten beïnvloeden de nachtrust
  • Klachten verspreid over het bovenlichaam

Ernstige-RSI-Klachten
RSI-klachten-voorkomen

Wat kun je aan RSI-klachten doen?

Voorkomen is beter genezen, dat geldt zeker bij RSI. Het verminderen van RSI-klachten is een langdurig proces en moeilijk om het helemaal te laten verdwijnen.

Het belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium actie te ondernemen. Wacht zeker niet totdat de klachten ernstig zijn. Neem voldoende pauzes en wissel werkzaamheden zoveel mogelijk af. Loop regelmatig van het beeldscherm weg en laat ook de smartphone regelmatig liggen. Zorg dat je de juiste lichaamshouding aanneemt en zorg dat je werkplek goed is ingericht. Vermijd zoveel mogelijk stress.

Ergonomische hulpmiddelen kunnen de pijn verminderen en voorkomen. Denk aan een ergonomische muis en toetsenbord. Deze oplossingen zorgen ervoor dat je een natuurlijke houding in neemt en dat zorgt voor minder spierspanning. Voor veel kantoormedewerkers is dit een goede oplossing. Let wel, elke situatie is anders, dus vraag ons gerust om advies.

Zijn de klachten ernstig? Neem dan zo spoedig moeilijk contact op met een (bedrijfs)arts.

Vragen over RSI-klachten?

Elk persoon is anders, elke klacht is anders. Daarom is het goed om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag! Bel 0541 700 285 of vul onderstaande gegevens in.

Thomas Koopman

Adviseur Demasko
0622165093
Thomas@demasko.nl

Jorno Masselink

Adviseur Demasko
0612606308
Jorno@demasko.nl