Thuiswerken-thuiswerkplek-ergonomisch?

Thuiswerken: de perfecte thuiswerkplek

Op kantoor heeft veel kantoorpersoneel het al goed voor elkaar. Zij hebben het beeldscherm op de juiste hoogte, hebben een goede bureaustoel en hebben het bureau op de juiste hoogte ingesteld. Maar hoe kun je thuis werken op een gezonde en ergonomische manier?

Nu we tijdens de coronacrisis gedwongen worden om thuis te werken, is een thuiswerkplek belangrijker dan ooit. Een verkeerde houding tijdens het thuiswerken leidt namelijk tot klachten: denk aan een stijve nek, pijnlijke armen en polsen, maar ook rugpijn. Herkenbaar? Op deze pagina lees je hoe dit voorkomen kan worden.

Hoe kan ik klachtenvrij thuiswerken?

Vooral je houding is belangrijk. Een keukentafel en stoel is eigenlijk niet gemaakt om urenlang aan te werken. Ook is alleen een laptop niet geschikt om je werkzaamheden 8 uur per dag te doen. In de video hiernaast legt onze partner Fyon uit hoe je op een goede en correcte manier, met of zonder hulpmiddelen, kunt thuis werken.

“49 procent van de Nederlanders geeft aan dat zij ook na de coronacrisis (deels) vanuit huis willen blijven werken” (bron: Nationale Vacaturebank en Intermediair)

“Thuiswerken wordt steeds populairder. Goed voor de productiviteit van medewerkers. Ook daalt het ziekteverzuim (bron: Stanford University).”

“Volgens onderzoek  blijkt dat 92% van de thuiswerkers evenveel of zelfs meer werk verzet dan op kantoor (bron: Securex)”.

Waaraan moet een goede thuiswerkplek aan voldoen?

Wil je echt lichamelijke klachten voorkomen dan is het belangrijk om de juiste hulpmiddelen voor je thuiswerkplek in te zetten. Denk aan een goed bureau, goede bureaustoel en een laptopstandaard.

Een goed bureau
In veel gevallen zijn eettafels te hoog of te laag om er aan te werken. De voorkeur gaat dus uit naar een bureau dat instelbaar is op de juiste hoogte. Nog beter is om thuis gebruik te maken van een zit-sta bureau. Zo kun je af en toe staan tijdens je werkzaamheden. Dit is beter voor o.a. je doorbloeding, rug en houuding.

Bureaustoel
Een gewone stoel is niet geschikt voor meerdere uren beeldschermwerkzaamheden. De stoel is namelijk niet geschikt voor een langdurige zit en biedt niet voldoende ondersteuning. Werk je meerdere uren thuis, dan kies voor een goede bureaustoel met de juiste instelmogelijkheden.

Zit-sta-bureau
Laptopstandaard-juiste-beeldschermhoogte
Beeldscherm
Zit je 2 uur langer achter een beeldscherm, dan moet het beeldscherm op de juiste hoogte instelbaar zijn. Meerdere uren werken met een laptop zonder hulpmiddelen, kan zorgen voor nekklachten en schouderklachten. Werk altijd met de bovenkant van het scherm op ooghoogte. Met een laptopsteun en een aparte muis en toetsenbord werk je een stuk gezonder. Op deze manier blijft je nek ontspannen de beeldschermwerkzaamheden.

Ook lichtinval is belangrijk. Zo moet er geen reflectie van het licht op je beeldscherm te zien zijn. Het beste is om je werkplek aan de zijkant van het raam te positioneren.

Meer factoren voor een goede thuiswerkplek

Natuurlijk zijn er meer factoren die een thuiswerkplek comfortabel maken.  Denk daarbij aan onderstaande factoren om gezond en productief te werken.

Geluid: ga in een rustige omgeving zitten. Zorg dat je niet snel afgeleid kan worden.

Pauzes: neem voldoende pauzes. Je kunt geen urenlange concentratieboog hebben. Neem in ieder geval elk uur 5 minuten pauze.

Omgeving: zorg dat je werkplek netjes is opgeruimd en niet afleid. Ruim je werkplek dus op. Ga je verbouwen? Maak gebruik van rustige kleuren. Ook platen kunnen een bijdrage leveren aan productief werken.

Thuiswerken-je-werkplek-inrichten
Instellen-van-een-monitorarm

Arboregels & thuiswerken

Als thuiswerker val je onder de Arbeidsomstandighedenwet. Je hebt een goede werkplek nodig om je werk veilig en gezond te kunnen doen. Als een werkgever personeel structureel meer dan 2 uur per week laat thuiswerken, dan moet deze zorgen voor een verantwoorde beeldschermwerkplek. Is dit niet goed geregeld, dan moet een werknemer formeel op het kantoor werken. Thuis gelden namelijk dezelfde eisen voor de inrichting van de werkplek als op kantoor.

Werkgevers kunnen belastingvrij een vergoeding verstrekken voor het inrichten van een thuiswerkplek. De werkgever mag de werknemer iedere 5 jaar belastingvrij 1.815 euro (incl. BTW) betalen om de thuiswerkplek in te richten, mits deze elke week gemiddeld 1 dag thuiswerkt.

Hulpmiddelen om thuis te werken

Hieronder een aantal hulpmiddelen om thuis te werken. Wij leveren een ruim aanbod hulpmiddelen aan, voor zowel op kantoor als voor de thuiswerkplek. Wij adviseren hierin graag!

Bureau-in-hoogte-verstelbaar

Bureau

Met een in hoogte verstelbaar bureau stel je je bureau in op de juiste zithoogte.
Zit-sta bureau elektrisch

Zit-sta bureau

Met een zit-sta bureau wissel je zittend werken af met staand werken. Vanaf € 359,- excl. btw.
Laptopsteun

Laptopstandaard

Verhoog het beeldscherm van je laptop met een laptopsteun.
Bureaustoelen

Bureaustoel

Een bureaustoel met je juiste instelmogelijkheden zorgt ervoor dat je in de juiste werkhouding zit.
Monitorarm-duo-bureau

Monitorarmen

Stel je beeldscherm in op de juiste hoogte.
Score Zadelkruk Amazone

Meer hulpmiddelen

Bekijk meer mogelijkheden. Denk aan zadelkrukken, akoestische oplossingen, ergonomische muizen en meer.

Hulp nodig om je thuiswerkplek goed in te richten?

Demasko levert graag de hulpmiddelen om je thuiswerkplek goed in te richten. Hierin adviseren we je graag. Veel klanten hebben we geholpen aan een goede laptopsteun, apart toetsenbord en muis, een bureau en een bureaustoel. Wij hebben ook thuiswerkpakketten voor scherpe tarieven!

Vul onderstaand formulier in of bel 0541 700 285. Ook voor een vrijblijvende offerte! Wij helpen je graag!